Top 5 gratis – Viena

 Obiective turistice Viena: Stephansdom

M-am gandit ca astazi sa scriu despre ce ai putea face gratis prin Viena. Capitala Austriei nu este atat de departe, multi romani o viziteaza, asa ca m-am gandit ca un “top 5 gratis Viena” ar fi chiar de folos. Primele idei mi-au venit usor – Stephansdom, catedrala centrala a Vienei, sau parcul de la Schonbrunn, dar dupa aceea m-am blocat… Ce e gratis in Viena ? Aia nu, aia nu… M-am mai uitat pe net si daca in cazul altor orase a trebuit sa renunt la destule atractii moca pentru a ramane un “top 5 gratis”, aici de abia am strans 5… cam zgarciti austriecii astia!

Stephansdom – Catedrala Vienei este poate unul din cele mai cunoscute simboluri ale orasului. Se afla in inima Vienei vechi, la capatul a doua strazi pietonale si a vazut multe la viata lui: habsburgi, turci, pe Napoleon, sovietici si hippioti cantand pe strazi. Este gratuit sa intri si sa vizitezi biserica, in schimb, sa te urci in turn costa. Dar si interiorul catedralei merita cu prisosinta.

Gradina Schonbrunnului – Palatul Schonbrunn a fost rezidenta imperiala a habsburgilor din afara Vienei. Intre timp, Viena s-a extins, s-a tot extins, “inghitind” si palatul Schonbrunn… Dar imensa gradina a palatului a fost pastrata, iar daca ajungi in timpul verii, vei intalni o adevarata simfonie de culori… Orice altceva costa (vizitarea palatului imperial, Palmenhaus etc.), dar te poti bucura de gradina gratuit!

Ringstrasse – Este bulevardul circular care inconjoara vechea Viena… Pe aici se aflau fortificatiile orasului, care au fost demolate pe la mijlocul secolului al XIX-lea pentru a lasa orasul sa creasca… Imparatul Franz-Josef a comisionat cladiri somptuoase, una mai deosebita decat alta, pana a dat faliment… Pana la urma, cu chiu, cu vai, s-a reusit terminarea bulevardului, dar astazi este unul dintre cele mai frumoase bulevarde din Europa – o sa poti admira Primaria in stil flamand, o catedrala gotica, Parlamentul in stil clasic grecesc, Teatrul, Palatul Hofburg, Muzeele si, nu in ultimul rand, gradina cu trandafiri!

Zentralfriedhof – Este, probabil, cel mai mare cimitir din Europa, iar numarul “locatarilor” sai (2,4 milioane!) depaseste populatia vie a Vienei de astazi! Dar nu pentru marime vi-l recomand, ci pentru ca gazduieste numeroase opere de arta, precum si locurile de veci ale unor mari personalitati. Aici, vei trece in revista toate numele mari ale muzicii austriece: Gluck, Beethoven (da, stiu, a fost neamt, dar tot la Viena s-a afirmat), Schubert, Brahms, toti Strauss-ii pana la contemporanul Falco (poate va mai amintiti de “Rock me, Amadeus!”. Mozart are un monument aici, dar nu a avut parte de privilegiul de a se odihni in Zentralfriedhof. Este inhumat intr-o groapa comuna dintr-un alt cimitir si osemintele lui nu au fost identificate. Hic transit gloria mundi…

Donauinsel, Alte Donau si Lobau sunt principalele plaje din Viena. Plaja? Pai, Austria nu are iesire la mare! Pai, nu ai nevoie de mare sa faci baie, chiar si un rau e OK, iar Dunarea trece prin Viena. Vara, insula de pe Dunare este luata cu asalt si ai o gama larga de activitati – de la a merge cu bicicleta, a te juca cu iepurii care bantuie pe acolo, sa bei o bere sau sa faci baie. Atentie, pentru cei mai pudici, Donauinsel este un loc preferat de nudisti si, desi exista locuri speciale pentru ei, mai haladuiesc dezbracati si prin afara… oricum, toplessul este aproape obligatoriu.

Obiective turistice Viena: Stephansdom

Stephansdom

Obiective turistice Viena: Primaria Vienei pe Ringstrasse

 Primaria Vienei pe Ringstrasse

Obiective turistice Viena: Gradina Schonbrunn

Gradinile de la Schonbrunn

Obiective turistice Viena: Zentralfriedhof

Zentralfriedhof

Obiective turistice Austria: Donauinsel Viena

Donauinsel

Categorii:
Austria · Top 5 gratis

Comentarii

  • alex spune:

    As adauga Hunderwasser Hous, gradinile de la Belvedere si dealurile cu podgorii. Sa nu uitam ca Viena e singurul oras european cu podgorii. In perioada urmatoare toti vienezii se vor duce acolo sa bea sturm (must alb) la heuriger, in timp ce turistii se vor calca in picioare pe langa Stephansdom.

    • Li spune:

      Nu departe de Hundertwasser Haus este Kunst Haus, poti vizita gratis restaurantul toaleta-neaparat- si sa admiri exteriorul Pentru interior se plateste.Bisericile, cimitirul central unde e inmormintat Beethoven, Strauss,Schubert, Mozart sunt gratis.Casele construite de Otto Wagner sa nu le scapati.Wienzeilenhaus si Majolikahaus sunt central, chiar linga o statie de metro.Nu se viziteaza, sunt locuite.
      Cine are mai mult timp sa mearga sa vada si vilele construite de Otto Wagner, eu din pacate nu am avut.Probabil ca ar fi interesanta si Wotrubakirche, cam departe, nu am ajuns, poate data viitoare.Kirche am Steinhof am vazut-o dar e deschisa numai doua zile pe saptamina.
      Pasionatii de Art Deco au ce vedea la Viena,Jugendstil cum spun ei.

  • LumeaMare spune:

    Ia uite ca de plaja nu stiam! 🙂

  • virgil spune:

    In ’95 am luat-o pe jos ca n-aveam silingi pentru metrou si nu gaseam sa schimb.
    Din Stephaplatz pana la Prater sunt cam 2-3 km si treci si Dunarea (un brat).
    Intrarea in Prater era gratis si la fel era si acum 2 ani. Caluseii si alte-alea nu, dar ai economisit deja banii de metrou si – daca ti se face pofta(!) – o atractie (o tura) costa in jur de 2 euro.

  • […] lux, dar inca la preturi rezonabile, iar daca vrei sa o vezi pe bani putini, poti afla ce poti face gratis si fain in capitala Austriei. Cum a sosit si vremea city-breakurilor (iar oferta asta de 89 euro) e chiar […]

  • […] Va recomand un articol despre cinci activitati gratuite ce le poti face in capitala Austriei, public… […]

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest